Dermacos Anti Spot

Статията е публикувана на: 12th Dec 2010 @ 6:27 PM

Dermacos Anti Spot - Дермокозметична серия за кожа с неравномерна пигментация и хиперпигментация
 
Кожната хиперпигментация представлява пигментни наруШения, които настъпват в кожата, когато по някаква причина се стига до свръхсинтез или неравномерно разпределение на меланина – кожния пигмент.

Като фактори, благоприятстващи нейната поява, най-често се споменават:
• UV-лъчението (внимание по отноШение на слънцето и солариумите!)
• хормонални промени (бременност, менопауза, приемане на хормонални лекарства, менструални наруШения, контрацепция)
• повтарящи се възпаления по кожата, фотоалергии и други.

Петната могат да бъдат от светло бежови до сиви, с различна форма и големина. В зависимост от дълбочината на тяхната локализация се говори за хиперпигментация на епидермиса (хлоазма, “старческо” лентиго, лунички, поствъзпалителна хиперпигментация), епидермално-дермална или дермална хиперпигментация (тоест много дълбока, локализирана в дермата, при която практически е невъзможно да се премахнат или дори да се изсветлят петната с помощта на козметични продукти).

Меланинът е кожен пигмент, образуващ се в клетките меланоцити, намиращи се в най-вътреШния слой на епидермиса (основния слой). В основата на процеса на т. нар. меланогенеза се намира аминокиселината тирозин, която под влияние на ензима тирозиназа в хода на по-нататъШните окислителни реакции се превръща в меланин.

Активатори на този процес са:
• UV-лъчението
• металите (напр. мед, сребро, злато)
• хормоните (хормонът на хипофизата MSH, половите хормони)
• възпаления и други.

Меланинът се натрупва в производните на меланоцитите – меланозомите. Освободен от тях в кератиноцитите, той се движи навън до роговия слой на епидермиса.

Ликвидирането на хиперпигментацията е много трудна и продължителна задача, а резултатите често се виждат едва след два-три месеца. За да бъде лечението ефективно, трябва да се опира на активни субстанции, действащи многопосочно, на няколко етапа на меланогенезата. В ензимната фаза е важно блокирането на реакцията на биосинтез на меланин. Това е възможно чрез блокиране на синтеза на ензима тирозиназа още на генетично ниво, намаляване на неговата активност или “блокиране” на факторите, предизвикващи меланогенезата. На клетъчно ниво е важно блокирането на трансфера на меланин от меланозомите до кераноцитите или чрез ускоряване на тяхното излющване.

измежду факторите, активиращи меланогенезата и влияещи върху образуването на всички видове хиперпигментация, най-важна роля играе UV-лъчението. Затова при създаването на козметични продукти срещу хиперпигментация по кожата е необходимо включването на UV-филтри и антиоксиданти.

Козметичните продукти от новата серия Dermacos Anti-Spot са най-добрият пример на синергично действие на различни активни съставки, които блокират меланогенезата на различни нейни етапи.